Tuesday, 13 December 2011

presentation lagi..!!!

salam untuk semua kawan-kawan...rasanya hari ni saya nak update sesuatu pasal personel skill...
saya pun bukanlah orang yang mahir dalam bidang ni tapi saya rasa nak berkongsi je... itu pun hasil perkongsian dari orang lain...

sebenarnya saya nak cakap pasal "presentation"... hehehe...rasa berdebar kan bila nak buat benda ni...
normal la tu...
sekarang saya nak kongsi tentang cara meningkatkan skill dalam "presentation"...
hihihi...mcm hebat je...

first...
jangan sesekali nak buat presentation tanpa apa-apa rancangan...
nanti hancur plak perbentangan tu nanti..
pastikan buat persiapan awal..contohnya...

* pastikan kita betul-betul faham tentang apa yang bakal kita bentangkan..
* kalau boleh "slide" jangan terlalu padat dengan tulisan...kalau saya jadi penonton pn rasa mcm bosan   je tengok huruf-huruf je...


 


second...
waktu nak buat perbentangan pastikan...

1. melangkah ke depan dengan penuh yakin.

2. set up semua bahan yang diperlukan lebih awal supaya tak kelam kabut.

3. pandang pada penonton yang ada dalam dewan semuanya. cth: pandang dari kiri sampai ke kanan.
    bila kita buat macam ni, kita tahu macam mana kedudukan penonton. nanti tak lah takut atau 
    gugup waktu buat perbentangan...
    salah 1 sebab kenapa kita gagal dalam perbentangan : kita tidak mampu menguasai penonton 
    dengan mengadakan "eye contac"

4.  anggap je sesiapa yang ada di depan kita tu macam pokok yang bergoyang.

5. mulakan dengan intonasi suara yang tenang..jangan terlalu laju sebab kalau kita dah laju pada 
    permulaan, ada potensi untuk kita menghancurkan perbentangan dengan cakap selaju mungkin
    untuk habiskan perbentangan.

6. yang paling penting ialah releks.


kalau tak percaya cuba lah...selamat mencuba...

suke? like jer!

No comments:

love...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...